Održana završna konferencija za medije EU projekta “Ruke pomažu”

Dana, 12.07.2021. godine u Viškovu je održana završna press konferencija EU projekta „Ruke pomažu“ u kojem su Općina Viškovo kao nositelj projekta i Općina Klana kao partner zaposlili na radno mjesto gerontodomaćica ukupno 15 dugotrajno nezaposlenih žena s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem koje su bile  prijavljene u evidenciju nezaposlenih HZZ-a na 24 mjeseca. Općina Viškovo zaposlila je 6 gerontodomaćica koje su pružale pomoć i podršku za nešto manje od 50 korisnika dok je Općina Klana zaposlila 9 gerontodomaćica koje su pružale pomoć za nešto više od 50 korisnika starije životne dobi. U projekt su kao korisnici bile uključene starije i nemoćne osobe kojima su gerontodomaćice tijekom protekle dvije godine pružale pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka, održavanju higijene i čistoće stambenog prostora, pomagale im pri oblačenju i svlačenju, u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl…), u socijalnoj integraciji, pružale im podršku kroz razgovore i druženje te time doprinijele podizanju kvalitete njihovih života.

„Ovaj je projekt vrijedan nešto više od 2,7 milijuna kuna u cijelosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda iz programa Zaželi – program zapošljavanja žena – faza I. Osim zapošljavanja 15 dugotrajno nezaposlenih žena, projekt je Viškovu i Klani omogućio podršku i pomoć starijem stanovništvu koji ili žive u samačkim domaćinstvima ili ih obitelj ne može dovoljno često obilaziti. Ovaj je projekt pokazao da imamo podosta takvog stanovništva te ćemo nastojati kroz neke naše druge projekte za koje su Ugovori već potpisani, a neki projekti su u fazi prijave i evaluacije, sredstva za slične aktivnosti osigurati i u budućnosti. Ovom prilikom se, osim gerontodomaćicama i partnerima, zahvaljujem i patronažnim sestrama koje su nam na početku ukazale kome i kakva pomoć treba“, rekla je voditeljica Odsjeka ureda načelnika Općine Viškovo Irena Gauš.

Voditeljica projektnog tima Općine Viškovo Jasmina Fabac naglasila je kako su iz projekta osigurana i sredstva za nabavku kućanskih higijenskih potrepština na mjesečnoj razini za sve uključene starije i nemoćne osobe pa je tijekom 2 godine trajanja projekta podijeljeno oko 1500 takvih paketa.

„Dodatna vrijednost projekta je provedeno osposobljavanje za poslove gerontodomaćica jer je 9 zaposlenih žena završilo navedenu edukaciju i steklo uvjerenje o osposobljenosti za što se nadam da će im itekako pomoći u njihovom daljnjem sudjelovanju na tržištu rada. Koristim ovu priliku iskreno se zahvaliti svim gerontodomaćicama na dobroj i kvalitetnoj suradnji i pomoći našim sumještanima kao i našim obveznim partnerima Hrvatskom zavodu za zapošljavanje – Područnom uredu u Rijeci te Centru za socijalnu skrb“, rekla je Jasmina Fabac.

U ime Općine Klana, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Ivana Vlaše rekla je kako je projekt u Klani dobro prihvaćen.

„Ljudi su se navikli na gerontodomaćice i na skrb koje im pružaju. Nadamo se da će se raspisati novi natječaj kako bismo i u budućnosti osigurali takvu vrstu skrbi. Ovim smo projektom visoko podigli letvicu u pružanju dodatnih socijalnih usluga“, istaknula je Ivana Vlaše.

Jedna od gerontodomaćica Sunčana Srok rekla je kako su kroz ovaj projekt stekle puno znanja i usvojile nove vještine u pomoći starijim i nemoćnim osobama.

„Kvaliteta života u nekoj zajednici ne ovisi samo o brizi za najmlađe nego i o brizi za najstarije jer je od njih sve i krenulo. Imali smo različitih korisnika i slučajeva, neki su trebali samo psihološku podršku, razgovor i druženje, informacije iz vanjskog svijeta. Nekima je trebalo pomoći pri oblačenju, održavanju higijene, čišćenju stambenog prostora, kuhanju jer njihove obitelji nisu zbog poslovnih obaveza to stizale i oni su na neki način bili prepušteni sami sebi“, zaključila je Sunčana Srok.